fbpx

Single Blog

Tăierea moţului – Între tradiţie şi modernism

Case Moderne
set tava mot ingeras clipped rev 2

Sosirea pe lume a unui copil reprezintă pentru fiecare familie un prilej de mare bucurie, tinerii părinţi păşind alături de bebeluşul lor, într-o nouă etapă, presărată cu emoţii, provocări şi sentimente profunde. Naşterea unui bebeluş atrage după sine schimbarea, astfel că viaţa de familie îşi modifică total traiectoria, priorităţile gravitând doar în jurul micuţului pui de om care solicită atenţie, grijă şi multă iubire.

Evenimente majore în viaţa micuţului bebeluş

Primul şi cel mai important eveniment în viaţa unui bebeluş, este reprezentat de Botez, moment cu mare încărcătură spirituală în cultura românească. Creştinarea copilului este şi va rămâne unul dintre cele mai puternice ritualuri, fiind momentul în care micuţul este botezat în cadrul Bisericii, prin săvârşirea Sfintei Taine a Botezului. Întregul eveniment se desfăşoară în prezenţa părinţilor spirituali, respectiv naşii de botez, iar creştinarea se săvârşeşte doar în cadrul Bisericii, de către preot. Din punct de vedere spiritual, momentul Botezului este extrem de important, copilul fiind creştinat în numele Sfintei Treimi, Tată, Fiu şi Sfânt Duh. Odată cu importanţa acestei taine sfinte, tradiţia românească împleteşte Botezul cu multe tradiţii şi obiceiuri, dictate de zonă, familie, context social. Oricare ar fi acestea, toate au rolul de a spori sănătatea, belşugul, abundenţa  şi norocul în viaţa micului creştin, fiind caracterizate de multă creativitate şi imaginaţie. 

Vârsta de un anişor şi evenimentul major al Tăierii Moţului

Obiceiurile şi ritualurile caracteristice culturii noastre sunt extrem de generoase şi impresionante, indiferent de eveniment, actualizate constant la schimbare şi la tot ceea ce considerăm că se poate transforma într-un simbol pozitiv. Astfel, odată ajunşi la vârsta de un anişor, cei mici vor fi protagoniştii principali ai ritualului de Tăiere a Moţului. Pentru băieţei ritualul păstrează acest nume, în timp ce în cazul fetiţelor, tăierea perişorului netuns până la vârsta de un an, se numeşte Ruperea Turtei. Eveniment major şi prilej de mare bucurie, împlinirea vârstei de un anişor vine cu acest obicei foarte frumos, în care ritualul străvechi de a se tăia în cruce părul din creştetul capului, este împletit cu multă culoare, bucurie şi obiceiuri interesante. 

Tăierea Moţului, emoţie şi bucurie personalizate cu stil 

Pentru a te asigura că nu vei omite nimic din ceea ce ar trebui să pregăteşti pentru Tăierea Moţului băieţelului sau fetiţei tale, şi pentru a te convinge că vei aborda acest ritual, atât din perspectivele străvechi, cât şi din cele actuale, accesând pagina tavita mot personalizata de la Atelierele Cris, ai posibilitatea de a pregăti Tăierea Moţului,  în cele mai mici detalii.

Tăviţa personalizată de pe care puiul tău va alege obiectele care îi vor trasa viitoarele aptitudini şi preocupări, îţi va fi pusă la dispoziţie împreună cu o oglinjoară, foarfecă, cutiuţă pentru moţ, pieptăn, un carneţel şi un creionaş, toate păstrând tematica tăviţei,  pregătite să creeze atmosfera magică în care micuţului i se va tăia o şuviţă de păr, şi în care va alege de pe tăviţă  ceea ce îl atrage mai mult.

Tăviţa pentru acest ritual devine astfel principalul accesoriu, tu putând să îi conferi şi mai multă valoare, alegând să o personalizezi cu chipul micuţului, cu un simbol preferat sau cu un text important pentru tine. Amintirile frumosului eveniment, vor fi parcă imortalizate pe această tăviţă, cel mic putându-se bucura de această amintire,  atunci când va fi mare. Cu multă atenţie şi dedicare, creatorii inspiraţi vor realiza pentru copilaşul tău, cele mai interesante şi ingenioase accesorii care vor ajuta la săvârşirea  ritualul de Tăiere a Moţului.

Leave a Reply