fbpx

Montarea pavajului vibropresat: Greșeli de evitat

32584864_wp65cf1a6dcdece7.41867818

Pavajul vibropresat este apreciat pentru durabilitatea lui crescută și varietatea de forme și culori, fiind potrivit atât pentru utilizare rezidențială, cât și industrială.
Pentru a te bucura pe deplin de aspectul plăcilor de pavaj o perioadă cât mai îndelungată, este important să le montezi corect, printr-o pregătire adecvată a terenului.

Citește în continuare care sunt cele mai frecvente greșeli în montarea pavajului vibropresat și cum le poți evita.

Pregătirea incorectă a bazei

Baza are un rol important în menținerea rezistenței plăcilor de pavaj. Aceasta poate fi realizată din piatră zdrobită sau beton, ambele materiale oferind avantaje importante. Astfel, baza de beton este recomandată în cazul traficului intens, în timp ce piatra zdrobită este perfectă pentru trotuare și curți.

Alege materialele pentru stratul de bază în funcție de destinația de utilizare a suprafeței pavate. Solul se pregătește prin înlăturarea unui strat de pământ de la suprafață, de aproximativ 30-40 centimetri.

Lipsa unor pante de drenaj

Este necesară menținerea unei pante de scurgere cu o înclinare de 1-4%, pentru a evita formarea bălților pe suprafața pavată. Asigură-te că permiți un drenaj al apei, care va prelungi durata de viață a pavajului. Apa trebuie să se scurgă de-a lungul trotuarului, către puțul de drenaj sau gazon.

Folosirea unui amestec de ciment-nisip

Dacă ai în plan un proiect de montare pavaje din beton vibropresat,  îți recomandăm să folosești un amestec de nisip-ciment, care să aibă un conținut de ciment de 10%.

Dacă amestecul este de ciment – nisip, atunci riști să afectezi durabilitatea și aspectul suprafeței pavate. Ca atare, vei putea observa pete albe pe plăcile de pavaj.

Umplerea incorectă a rosturilor

Rosturile dintre plăcile de pavaj nu se acoperă cu un amestec pe bază de ciment, deoarece acesta va intra în porii plăcilor de beton și le va deteriora suprafața.

Optează pentru nisip pentru a umple rosturile, care trebuie să fie curat și lipsit de săruri sau alte impurități. Poți folosi un nisip special, care nu pătează pavajul și leagă eficient suprafața pavată.

Cum verifici cât de corect ai montat pavajul?

Există mai multe semne care pot indica o montare greșită a pavajului. Unul dintre acestea este formarea bălților pe aleile pavate, care îți arată că nu ai creat un drenaj corespunzător.

De asemenea, un pavaj bine montat va fi uniform, fără denivelări. În cazul în care denivelările sunt prezente, poți lua în considerare să montezi din nou plăcile, deoarece acestea se vor agrava în timp.

Aruncă o privire și la aspectul rosturilor, întrucât este necesară o distanță de 1-2 mm între plăcile de pavaj, pentru a împiedica deplasarea sau ciobirea lor. Dacă aceste rosturi nu există, pavajul se poate deforma sau marginile se pot deteriora, fiind afectată durabilitatea lucrării.

Un alt mod prin care împiedici deplasarea pavajului constă în montarea bordurilor, care nu sunt doar estetice, ci și funcționale.

Atunci când ești în căutarea celor mai practice și interesante idei grădină, pavajul este printre opțiunile pe care le iei în considerare, datorită avantajelor lui. Asigură-te că îl montezi corect și cere ajutorul unei persoane cu experiență, dacă întâmpini dificultăți, pentru a te bucura de suprafețe pavate corect, care sunt estetice și durabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Meniu